19 september 2023

SGP wil Bleskensgraaf geen openluchtmuseum laten worden

Hieronder de bijdrage van Wietse Blok op de gemeenteraadsvergadering d.d. 19 september 2023:

Voorzitter,

Mijn bijdrage heb ik voor vanavond verschillende keren herschreven. Ik heb gezocht naar de juiste woorden, om de noodkreet uit het dorp goed samen te vatten. En om dat duidelijk te maken neem ik u graag mee naar het jaar 2012. Het jaar waarin het kabinet Rutte-I viel, Barack Obama herkozen werd als president van Amerika, Anouchka van Miltenburg voorzitter werd van de Tweede Kamer, gemeente Molenwaard nog niet bestond en: in Bleskensgraaf het laatste woningbouwproject werd opgeleverd. En daarna werd het stil…

Bleskensgraaf, een prachtig dorp langs de Graafstroom. Een dorp dat bruist. Een dorp vol met mooie verenigingen, scholen, kerken en ondernemers. En wat onze fractie betreft blijft dat zo.

Echter, de realiteit is zo anders. De afgelopen jaren heeft het dorp op het gebied van woningbouw stil gestaan. Ja, er zijn zeker woningen bijgekomen: prachtige villa’s langs de Graafstroom. Maar niet de starterswoningen, doorstroomwoningen en andere woningen voor onze inwoners. Diverse keren hebben we als raad en college over woningbouw gesproken. Er werden ook beloften gedaan. Het komt echt goed met de woningbouw, zo wordt elke keer gezegd. Ooit...

De termijn van de oplevering van Bleskensgraaf wordt elke keer opgeschoven. Eerst was daar een actiegroep, toen was er de molenbiotoop, toen de provincie en toen deze zomer het volgende: het aantal verkeersbewegingen. Wij geloven echt dat het college er alles aan gedaan heeft en aan doet, maar iedere keer weer iets... Om moedeloos van te worden. Als we zo doorgaan, hebben we straks het scenario dat – als we lang genoeg wachten – we helemaal niets meer hoeven te doen.

Veel inwoners van het dorp zijn ondertussen het geloof dat er ooit nog nieuwe huizen in het dorp gebouwd worden, verloren. En dat is jammer. Want er liggen naast Bleskensgraaf-West nog veel meer kansen in dit dorp. Denk hierbij aan de ontwikkeling van Bleskensgraaf-Trapveld. Dit wordt al genoemd in het ruimtelijk ontwikkelperspectief dat in 2019 is vastgesteld. Is dit in beeld bij het college?

Voorzitter, op deze manier laten we het dorp georganiseerd vergrijzen. En dat moeten we toch niet willen? Echter, het is wel iets wat de afgelopen jaren is gebeurd. Jongeren zijn weggetrokken en de bevolking wordt gemiddeld steeds ouder. 

Vorig jaar is er in de dorpskerk 1 kindje gedoopt. Er zijn jaren geweest dat dat er 4 per maand waren. De school levert ieder jaar bijna een klas in qua leerlingaantallen en ook verenigingen hebben steeds meer moeite om jonge en enthousiaste vrijwilligers te vinden. En nee, dit is geen onderbuikgevoel maar volledig te onderbouwen vanuit cijfers van het CBS.

Voorzitter, we hebben het vaak over vertrouwen in de politiek. Voor onze fractie betekent dat zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat is bij dit dossier ook belangrijk. Want we leven in een tijd waarin Bleskensgraaf-West en vertraging synoniemen zijn geworden van elkaar. Dat kan toch niet? College, pak door op dit dossier. Laat uitstel alstublieft geen afstel worden.

Voorzitter, als lid van de SGP fractie, maar vooral als inwoner van Bleskensgraaf maak ik me grote zorgen over ons dorp. Niet alleen vandaag vragen we er aandacht voor, maar we hebben het al zo vaak gedaan in de afgelopen jaren. Zonder resultaat... Dat maakt moedeloos. Maar we geven niet op! We blijven hier net zo lang mee bezig, tot we resultaat hebben. Daarom doen we ook vandaag een poging en ik ben dankbaar voor de steun van collega’s. We roepen het college op zo snel mogelijk een oplossing voor het probleem te vinden. Denk hierbij ook aan de tweede oeververbinding. En nee, roep dan niet gelijk: “Het mag niet van het Waterschap”, maar onderzoek het.

Daarnaast willen we graag informatie over het raadsbesluit waarin we besloten hebben om met de inwoners in gesprek te gaan. Niet in de komende maanden, maar vanaf oktober 2019. We horen graag hoe dit is afgelopen en welke resultaten hierop zijn geboekt. En als het dan onverhoopt allemaal nog niet is uitgevoerd, dan horen we graag hoe het college dit op zo kort mogelijke termijn toch gaat doen.

Ik rond af: Laat Bleskensgraaf geen openluchtmuseum worden. Daar is daadkracht en lef voor nodig en daarom dienen we de volgende motie in:

Wij verzoeken het college om: 

  1. Zo snel mogelijk met een plan van aanpak te komen voor de bereikbaarheid van het woningbouwproject in Bleskensgraaf-West en hierbij onder andere onderzoek te doen naar (financiële) haalbaarheid van een tweede oeververbindiging bij de Wervenkampweg
  2. Dit plan van aanpak uiterlijk in december 2023 aan de gemeenteraad te verstrekken;
  3. De gemeenteraad in december 2023 tevens te informeren over de uitvoering van raadsbesluit Ruimtelijk Ontwikkelperspectief Bleskensgraaf met bijbehorend amendement A2019-016.