19 november 2021

SGP-Statenlid bepleit meer ruimte voor gemeenten om te bouwen!

Bij de behandeling van de provinciale begroting maakte Statenlid Gerard van de Breevaart (CU&SGP) een punt dat ook gemeente Molenlanden raakt. De gemeente wil graag de bouw van meer woningen mogelijk maken, maar voelt zich belemmerd door het beleid dat Gedeputeerde Staten tot nu toe voeren.  De woningbouwprojecten in o.a. Bleskensgraaf west en Molenaarsgraaf zitten al jaren in de vertraging. Deze kwestie hebben Raadslid Bas de Groot en Statenlid Gerard van de Breevaart afgelopen jaar veelvuldig met elkaar besproken. De leefbaarheid en de vitaliteit van de dorpen in de gemeente Molenlanden komt in gevaar, als bouwen alleen maar mogelijk is in stedelijk gebied!

Raadslid Bas de Groot (SGP) is blij met de inspanning van de provinciale ChristenUnie & SGP-fractie. ‘We hopen dat nu eindelijk eens duidelijk wordt dat het huidige provinciale beleid ons in de weg zit. Dorpen op het platteland moet je niet op dezelfde manier vol willen bouwen als steden. Om de woningcrisis aan te pakken, moet er voor het platteland dus een andere koers worden gevaren. Er moet ook ruimte zijn om op geschikte plaatsen aan de randen van de dorpen te bouwen.

Statenlid Van de Breevaart (CU&SGP): ‘Hoe denken we de woningcrisis aan te pakken? Hoe werken we hierin samen met onze partners, oftewel de gemeenten? Wat ons betreft niet zoals Gedeputeerde Staten het nu in de begroting voor 2022 hebben verwoord.’ Maar wat staat er dan in deze begroting?

Onverwachte maatregel
Gedeputeerde Staten (GS) geven in de begroting aan dat gemeenten niet mogen zoeken naar locaties voor woningbouw buiten bestaand dorps- en stadsgebied (BSD). Dat is een onverwachte maatregel van GS, maar wel met grote gevolgen voor gemeenten en zeker voor de inwoners. Uiteraard is de Statenfractie aan de slag gegaan om allereerst helder te krijgen waarom deze bijzonder gevoelige regel is toegevoegd. ‘Na een intensief traject is het antwoord uiteindelijk gekomen’, geeft Van de Breevaart aan. ‘De maatregel was eigenlijk bedoeld om alleen grote nieuwe woningbouwlocaties uit te sluiten, omdat daar volgens GS nu geen behoefte aan is. Die specificering staat echter niet in de begrotingstekst. Veel gemeenten hebben die tekst dan ook heel anders gelezen.’

Maatwerk
Gelukkig deelt een overgrote meerderheid van Provinciale Staten de zorgen van de CU&SGP-fractie over deze tekst. Van de Breevaart: ‘Het uitsluiten van kleine én grote locaties buiten BSD is niet waar gemeenten en inwoners behoefte aan hebben. Zeker niet omdat het ontwikkelen van binnenstedelijke locaties vaak langer duurt en veel impact heeft. Maatwerk is hierin van essentieel belang. De coalitie heeft aan het begin van de coalitieperiode uitgesproken bij vóórkeur binnen BSD te bouwen.’

Toezegging
Toegezegd is dat Gedeputeerde Staten geen beperking opleggen als het gaat om locaties buiten BSD die in overeenstemming zijn met het coalitieakkoord. Gedeputeerde Koning zal de toezegging bevestigen per brief aan Provinciale Staten. Hiermee is voor alle gemeenten inzichtelijk dat de in de begroting vermelde beperking niet geldt. Door de toezegging is deze beperking geneutraliseerd. ‘We zijn blij dat het volledig uitsluiten van woningbouwlocaties buiten steden en dorpen door erg weinig fracties wordt gedragen en dat de reparatie van dit ongewenste voorstel tijdig heeft plaatsgevonden. Een positief gevolg hiervan is dat gemeenten verder kunnen om plannen te ontwikkelen voor woningbouw waarbij leefbaarheid, sociale veiligheid en klimaatadaptief bouwen niet worden belemmerd door een provinciale eis om ongebreideld te verdichten’.

SGP Molenlanden blijft zich hard maken,  dat er in alle kernen van de Gemeente Molenlanden kan worden gebouwd! Bij knelpunten pakken wij door richting onze provinciale statenleden om  de problematiek uit het platteland op de agenda te krijgen bij de provincie Zuid Holland, aldus Bas de Groot!