1 oktober 2021

Geen vermindering woningen door permanente bewoning recreatiewoningen!

Al jaren is permanente bewoning van recreatiewoningen een discussiepunt. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft nu beleidsregels opgesteld om sturing te geven wanneer permanente bewoning wel of niet toegestaan. “Tussen de oogharen lijkt het een goed voorstel, maar 1 beleidsregel zal voor veel gemeenten en woningzoekenden een doorn in het oog zijn” geeft Gerard van de Breevaart (CU&SGP) aan.

Dat de omzetting van recreatief naar permanente bewoning van recreatiewoningen gevolgen heeft dat zal niemand verbazen. Dat geldt uiteraard zowel in positieve als in negatieve zin. Bezitters van een recreatiewoning kunnen na de wijziging voor het hele jaar intrek nemen in hun woning. Soms al jaren op gewacht en dan eindelijk werkelijkheid.

‘Ook het College en de Gemeenteraad van Molenlanden heeft de wens om op een aantal recreatieparken permanente bewoning toe te staan. Het gaat om parken die nauwelijks recreatieve potentie (meer) hebben en waar al jarenlang op grote schaal permanente bewoning plaatsvindt. In het verleden is hierop niet consequent gehandhaafd. Het toestaan van permanente bewoning lost dus een probleem uit het verleden op. Woningzoekenden mogen hier echter absoluut niet de dupe van worden.

Raadslid Bas de Groot heeft tijdens de commissievergadering van 14 september jl. aan wethouder Bikker vragen gesteld over de inspraak vanuit de gemeente Molenlanden bij provinciale staten. Deze vragen gingen over de vorderingen van het beleid om de twee vakantieparken De Giessenburg en de Bilderhof om te vormen tot permanente woningen. De situatie is nu dat er 60 van de 90 woningen permanent bewoond.

Het antwoord dat wethouder Bikker namens het college meedeelde stelde de SGP niet gerust. Het college vindt het reëel als de 30 niet permanent bewoonde woningen in mindering worden gebracht op de aantallen die genoemd staan in de woonvisie. Echter bij Provinciale Staten lagen de conceptbeleidsregels voor om ook de 60 permanent bewoonde woningen net als de 30 niet permanent bewoonde woningen in mindering te brengen op de aantallen in de woonvisie.

Na deze beantwoording zijn wij direct in gesprek gedaan met ons statenlid Van de Breevaart om te voorkomen dat deze beleidsregels ten koste gaan van woningen voor starters en senioren in de gemeente Molenlanden aldus SGP-raadslid Bas de Groot. Hij is blij dat de provinciale fractie dit signaal goed heeft opgepakt en dat het gemeente Molenlanden geen 90 woningen kost!

SGP-Statenlid Van de Breevaart: “De beleidsregel waar onze fractie erg veel moeite mee heeft, is dat de omzetting direct gevolgen heeft voor de nog te bouwen woningen in een stad of dorp. Stel dat een park van 90 recreatiewoningen wordt omgezet naar permanente bewoning, dan mogen er in dat desbetreffende dorp of stad/regio 90 woningen minder gebouwd worden in de toekomst. Dit, terwijl het feitelijk de woningnood niet minder wordt omdat de betreffende recreatiewoningen veelal zijn bewoond. “De beleidsregel betekent dat we de jeugd, de spoedzoekers, de doorstromers, de kwetsbare groepen etc. toekomstige woningen aan hun neus voorbij zien gaan. En dat in een tijd waarin de krapte enorm voelbaar is.” Er was voor de fractie van CU&SGP en VVD veel aan gelegen om de betreffende beleidsregel gewijzigd te krijgen. Na veel voorbereidend werk van zowel de CU/SGP als VVD is het geslaagd om de beleidsregel te wijzigen. Oftewel, geen minder woningen in de dorpen/steden waar een park van recreatief naar permanent omgezet wordt. “We zijn blij dat Gedeputeerde Koning toch de stap heeft durven te zetten, zeker gezien de sterk uiteenlopende standpunten in de coalitie.” sluit Van de Breevaart af.